Održana prva radionica u okviru projekta ,,Zajedno za naš Kraljevac“

Udruženje sportskih ribolovaca ,,Deliblatsko jezero“ u partnerstvu sa Institutom za regionalni razvoj kroz radionicu u Deliblatu prikazali su ideje i dali smernice u sprovođenju zajedničkog projekta ,,Zajedno za naš Kraljevac!“. Ovaj veliki i značajan projekat predstavlja deo programa ,,Snažno zeleno“ koji je finansiran od strane Evropske unije, a čiju realizaciju sprovodi Beogradska otvorena škola u partnerstvu sa Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima zaštite životne sredine.

Tema prve radionice koja je održana 23. septembra promovisala je Unapređene prakse u cilju zaštite rezervata sa osvrtom na Život na obodu Rezervata. Menadžer projekta, Milica Živković, kao i upravnik Rezervata i koordinator projekta, Aleksandar Sarmeš, predstavili su projekat i njegov značaj za očuvanje endemskih i zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta koje su zaštitni znak Rezervata. Centralna tema ove radionice bila je prisustvo pesticida u vodi jezera Kraljevac, u koju nas je detaljno uputio dr Miloš Rajković sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Osim prikaza trenutnog stanja pesticida u vodi jezera Kraljevac razgovarali smo i o održivoj primeni herbicida i sredstava za zaštitu bilja što je bila početna tačka u postizanju pozitivne komunikacije i pronalasku efikasnih rešenja za ostvarivanje obostranih potreba kako bi se istovremeno omogućio opstanak života u Rezervatu i očuvanja ovog područja koje predstavlja izuzetno prirodno bogatstvo, a sa druge strane nastavilo uspešno obavljanje poljoprivrednih radova od strane lokalnih paora uz naglašavanje potreba za
povećanjem organske proizvodnje.

Osim velikog broja posetioca i učesnika radionice, događaj su ispratili i mediji, radiotelevizija Pančevo, koji su objavili prilog pod nazivom Pravilnom upotrebom pesticida do čistijeg Kraljevca.

Održana radionica je imala za cilj upoznavanje široke mase sa značajem SRP ,,Kraljevac“ sa aspekta prirodnog bogatsva koje se odlikuje visokim nivoom očuvanosti geomorfoloških, pedoloških, hidroloških i bioloških karakteristika predela, a koje kao takvo mora da koegzistira sa okolnim poljoprivrednim područjima tako da se prirodna ravnoteža ne naruši i ovo je bio prvi korak ka tom cilju.