Intervju Aleksandar Sarmeš

Ja sam Aleksandar Sarmeš predsednik USR „Deliblatsko jezero“, a ujedno i upravnik SRP „Kraljevac“ od 2017. godine.

Član sam udruženja gotovo od samog početka osnivanja, ali nisam bio jedan od osnivača. Ja sam u to vreme studirao u Požarevcu Višu tehničku školu, smer ratarstvo. Udruženje se osnovalo decembra 2002. godine, ali zvanično u februaru 2003. goine upisom u registar APR-a.

Kada god sam dolazio kući sa studija, prisustvovao sam volonterskim akcijama na kojima smo uređivali mesta za ribolov, kopali smo male odvodne kanale, išli smo i u noćnim kontrolama itd. Kada smo kupili kuću koju smo preuredili i u dvorištu napravili letnjikovac, imali smo naše mesto za okupljanje.

Iz vojske sam se vratio 2006. godine i odmah su me članovi udruženja izglasali za člana disciplinske komisije. Već naredne godine zaposlili su Minčić Petra, Nika Danijela i mene. Od 2009. godine poverili su mi i mesto blagajnika, a iste godine udruženje je postalo upravljač SRP „Kraljevac“. Nakon dobijanja licence za ribočuvara i čuvara zaštićenog područja, nastavili smo rad i na stalnom praćenju stanja i unapređenja SRP „Kraljevac“. Učestvovao sam u svim naučnim istraživanjima, organizovanju volonterskih kampova, organizovanju terenske nastave za studente biološkog fakulteta iz Beograda i PMF-a iz Novog Sada, radio sam sa stručnjacima na monitoringu strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta.

U novembru 2017. godine na predlog bivšeg predsednika udruženja Stojilković Ljubomira poverili su mesto predsednika USR „Deliblatsko jezero“. Odmah smo naredne godine otvorili i hostel koji se nalazi u zgradi istraživačko edukativnog centra čiju smo izgradnju započeli 2009. godine.

Nakon tri godine uradili smo menandžment plan u okviru NATURA 2000 i iste godine podneli zahtev Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode za reviziju granica SRP „Kraljevac“.

Do sada smo uz saradnju sa Institutom za regionalni razvoj iz Novog Sada sproveli nekoliko projekata vezanih za unapređenje i zaštitu SRP „Kraljevac“ i njegove okoline.

Cilj mi je da očuvamo ovo naše prirodno bogatsvo koje imamo i za naredne generacije i da prenesemo sve što smo naučili kako bi i oni nastavili našim putem.