Upoznajmo se sa tekunicom

U petak 31.05.2024 u 8h, u Istraživačko-edukativnom centru Kraljevac u Deliblatu održana je radionica „Upoznajmo se sa tekunicom“. Ova radionica održana je u okviru projekta „Trčimo za tekunicu“ u okviru programa podrške neformalnim grupama “Heroji u zelenoj boji” koji sprovode Mladi istraživači Srbije uokviru projekta “Zajedno za životnu sredinu”. Na radionici je prisustvovalo 25 dečice, prvenstveno učenici I razreda  Osnovne škole “Paja Marganović”Deliblato.

Dobrodošlicu svim prisutnim učesnicima radionice, ispred neformalne grupe „Ujedinjeni za Kraljevac“, poželela je Ljubica Živković, kordinator ovog projekta. Nakon uvodnih reči, upravnik SRP „Kraljevac“ Aleksandar Sarmeš, predstavio je Rezervat, osvrćući se na njegove vrednost.

Radionicu je vodila dr Nada Ćosić koja radi u Instittutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju kao naučni saradnik. Proučavanjem tekunica se bavi 20-ak godina. Sa tekunicama se prvi put se upoznala na terenskoj nastavi koju je, za studente četvrte godine osnovnih studija organizovao Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu. Ubrzo nakon toga tekunice je izabrala kao temu za svoj diplomski rad, a zatim i svoju doktorsku disertaciju koju je odbranila na Katedri za ekologiju i geografiju životinja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.  Nada je učesnicima predstavila tekunicu, njen izgled, razmnožavanje, život tekunice, njenu ishranu, zimski san tekunice, skloništa, zašto su važne, gde žive, da li su retke, šta ih ugrožava i ako da ih sačuvamo i zaštitimo. Radionici je prisustvovala i predstavnica Mladih istraživača Srbije, Dušica Trnavac Bogdanović, menadžerka projekta. Na kraju radionice učenici su slagali puzle sa likom tekunice. Nakon radionice upriličeno je druženje na jezeru Kraljevac sa učenicima uz ketering i osveženje.

Trka “Trčimo za tekunicu” koja je bila predviđena tog dana, odložena zbog vremenskih prilika za 14.06.2024. godine.

Aktivnosti na projektu “Trka za tekunicu” podržava Američka  agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode (IUCN), Mladim istraživačima Srbije (MIS), međunarodnom organizacijom The Nature Conservancy (TNC), udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham).