Položaj

Specijalni rezervat prirode „Kraljevac” nalazi se u selu Deliblato u Južnom Banatu na teritoriji opštine Kovin. Naslanja se delom na jugozapadnu granicu Specijalnog rezervata prirode „Deliblatska peščara”. Najbliži gradovi su Kovin (16 km), Smederevo (27 km), Pančevo (37 km) i Beograd (58 km). Do rezervata se može stići kolima preko Pančeva, Dolova i Mramorka (Ruta 14) ili Kovina (Ruta 310), autobusom iz Kovina (Lasta), i biciklom (EuroVelo 6, EuroVelo 11, Banat Greenway network, Banatska biciklistička ruta Kovin – Alibunar, 1 Dunavska ruta prolaze direktno ili u blizini rezervata).

Specijalni rezervat prirode „Kraljevac” prostire se na 264 ha i obuhvata tri prostorne celine: jezero Kraljevac sa plutajućum i stalnim ostrvima i okolnim tršćacima površine 192 ha, pašnjak „Spasovina” (u narodu poznat kao „Vašarište”) na lesnoj tarasi površine 20 ha, i dolinu izvora Obzovik sa pašnjakom „Obzovik” površine 52 ha.

mapa

U rezervatu je na snazi trostepeni sistem zaštite:

  • I stepenom zaštite obuhvaćena je površina plutajućih i stalnih ostrva sa reliktnom biljnom zajednicom barske paprati i močvarne ive u centralnom delu jezera Kraljevac površine 15 ha, gde nisu dozvoljene nikakve aktivnosti;
  • II stepenom zaštite obuhvaćen je severo-zapadni deo jezera Kraljevac sa okolnim tršćacima i pašnjakom „Spasovina” površine 106 ha, gde su dozvoljeni plovidba čemcem na vesla i kretanje turista; dok je
  • III stepenom zaštite obuhvaćen je jugo-istočni deo jezera Kraljevac sa dolinom izvora Obzovik i pašnjakom „Obzovik” površine 143 ha, gde su dozvoljeni plovidba čemcem na vesla, kretanje turista i sportski ribolov.

Stepeni zastite copy