Turizam

Specijalni rezervat prirode „Kraljevac” ističe se svojom jedinstvenom prirodnom lepotom i očuvanošću predela i nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje u prirodi (Turistička ponuda). Posetioci mogu uživati u sportskom ribolovu i drugim sportsko-rekreativnim aktivnostima, kao što su vožnja čamcem na vesla i kupanje u mirnoj i čistoj vodi jezera Kraljevac. Moguće je organizovati individualne i grupne ture u pratnji stručnog vodiča kroz prirodno najdragocenije delove rezervata. Takodje, moguće je organizovati edukativne ture za djake i studente, koji se na interaktivan način upoznaju sa temama vezanim za zaštitu prirode i  biljni i životinjski svet rezervata. Vožnja čamcem na električni pogon u pratnji stručnog vodiča kroz lavirint plutajućih i stalnih ostrva pravo je uživanje za ljubitelje prirode i foto-safarija jer omogućava nesmetano posmatranje i fotografisanje ptica, kao i strogo zaštićenih vrsta biljaka. Takodje, posetiocima rezervata dostupne su dve osmatračnice za ptice.

Za individualne, grupne i edukativne ture turističke informacije, brošure i mape rezervata, iznajmljivanje čamaca na vesla i izdavanje dozvola za ribolov (dnevna, nedeljna i godišnja) potrebno je obratiti se čuvarskoj službi (Aleksandar Sarmeš   +381658173289). Svim posetiocima rezervata na raspolaganju je Istraživačko-edukativni centar sa 14 ležajeva (sobe dvokrevetne i šestokrevetne). Kampovanje je moguće na uređenom delu obale jezera Kraljevac, gde su posetiocima na raspolaganju mesta za pecanje i odmor. Rezervat je otvoren za posetioce tokom cele godine.

 


Za ljubiteje pešačenja u prirodi predviđena je „Eko staza” koja kreće od Istraživačko-edukativnog centra i prostire se uz obalu jezera Kraljevac i završava na pašnjaku „Spasovina”u dužini od 1 km sa usputnim programom upoznavanja sa florom i faunom i predeonom raznovsrnošću rezervata. Kao i kružna „Staza zdravlja” koja kreće od Istraživačko-edukativnog centra i prostire se uz obalu jezera Kraljevac vodi do Bogomolje – vodica Srpske pravoslavne crkve posvećene Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja na putu Deliblato – Mramorak, nastavlja se čitavom dužinom prostorne celine „Obzovik” i završava na pašnjaku „Spasovina” u dužini od 10 km. U neposrednoj blizini rezervata prolaze medjunarodne i nacionalne biciklističke rute EuroVelo 6, Banat Greenway network, Banatska biciklistička ruta Kovin – Alibunar i 1 Dunavska ruta.

ekoturizam