Održana treća Radionica projekta “Sačivajmo stanište umbre”: “Zaštita umbre = zaštita ribljeg fonda”

Radionica “Zaštita umbre = zaštita ribljeg fonda” u okviru projekta “Sačuvajmo stanište umbre” održana je u petak 22. septembra u prostorijama Naučno-edukativnog centra SRP “Kraljevac” u Deliblatu.
Uvodnu reč imao je Aleksandar Sarmeš, upravnik SRP “Kraljevac”. Sarmeš je najpre predstavio projekat “Sačuvajmo stanište umbre”, a potom je ukratko ispričao istorijat rezervata i udruženja, uz osvrt na zaštitu ribljeg fonda kao i zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta koje obitavaju u rezervatu.
U interakciji sa ribolovcima koja je nakon toga usledila diskutovalo se o problemu invazivnih vrsta riba, a jedna od tema bila je i priča o razvijanju sportskog ribolova i takmičenja.
Posle Sarmeša govorio je Šandor Šipoš, iz Udruženja sportskih ribolovaca Deliblatsko jezero. Centralna tema Šipoševe priče bila je važnost umbre i njenog staništa, kao i kako sačuvati njeno stanište u kojem živi još zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta. Šipoš je, takođe, objasnio i koja je razlika između barskih vrsta riba i ostalih introdukovanih vrsta, kao i probleme u mrestu i inkubaciji, odnosno u razvitku larvi.
“Umbra donosi nekoliko hiljada jajašaca, dok je kod šarana to milionska brojka što je ogromna razlika. Sama inkubacija, odnosno razviće larve, drastično je velika između ove dve vrste: umbri je potrebno i do mesec dana da se razvije od ikre do ribice, a šaranu svega nekoliko dana. Zbog ovog razloga ova vrsta je veoma ranjiva, tako da moramo posebno obratiti pažnju na nju”, objasnio je Šipoš.

Ovo izlaganje podstaklo je ribolovce da se uključe u razgovor oko problema sa jednom od najinvazivnijih vrsta naših voda – američkim patuljastim somom, a prisutne je najvišpe zanimalo kako ga suzbiti i sprečiti njegovo unošenje u naše vode.
Pre Radionice održano je ribolovačko takmičenje III Fider kup 2023, na kojem su po sektorima najbolje rezultate u konkurenciji 22 učesnika postigli: Aleksandra Miličević (A sektor – 2365 grama, ulov), Dušan Anđelković (B sektor – 2775), Bojan Stojimenov (C sektor – 2880).

Projekat „Sačuvajmo stanište umbre“ sprovodi Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero“ u partnerstvu sa Institutom za regionalni razvoj, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.