Priznanje za projekat „Sačuvajmo stanište Umbre“

U Ekološkom centru „Radulovački“ dodeljenja su priznanja za 13 rešenja organizacija civilnog društva za unapređenje raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta i sprečavanje negativnih uticaja klimatskih promena u zaštićenim područjima širom Srbije.

Zahvaljujući Evropskoj uniji (EU) i Vladi Švajcarske, organizacijama je dodeljena finansijska podrška u ukupnoj vrednosti od 190.000 dolara za sprovođenje ovih rešenja. Događaj je, u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Izuzetno smo ponosni što smo dobili Priznanje za poboljšanje prirodnih vrednosti i otpornosti na klimatske promene u zaštićenim područjima kroz projektni predlog “Sačuvajmo stanište umbre”, a posebna je čast kada vam priznanje uruči Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji (EUD).


„Zaštita biodiverziteta je postala prioritet u Evropi, a sada podržavamo i Srbiju da unapređenje biodiverziteta postavi za jedan od svojih prioriteta. Institucije i lokalne samouprave treba da rade zajedno sa civilnim društvom i privatnim sektorom kako bi se retke i ugrožene vrste sačuvale, a prirodni resursi koristili na održiv način. EU podržava civilno društvo i građane u njihovim naporima da obnove i zaštite prirodu i biodiverzitet, zahvaljujući inicijativi za sprovođenje Zelene agende u Srbiji“, poručio je šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini.
Nagrađena rešenja, koja su odabrana putem javnog poziva, doprineće unapređenju uslova za život različitih vrsta životinja – od riba i ptica do medveda i vukova, kao i edukaciji stanovništva u neposrednom okruženju zaštićenih staništa o značaju očuvanja prirode.


Projekat “Sačuvajmo stanište umbre“ sprovodi Udruženje sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero“ u partnerstvu sa Institutom za regionalni razvoj, uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske. Ovaj projekat je deo šire inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz mehaničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, srovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.